Петима кандидати за народни представители са задържани за купуване на гласове (Видео на Главна прокуратура)

414

Петима кандидати за народни представители са задържани за купуване на гласове, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Двама от тях са задържани за 72 часа, а един е с мярка “подписка”, другите са задържани за постоянно в ареста.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира, че за първи път по Закона за мерките срещу изпирането на пари, по искане на прокуратурата, са били запорирани около 425 хил лв. и иззети над 383 хил. лв., които е щяло да се използват за изборна търговия, според държавното обвинение. Тя обясни, че прокуратурата е засякла различни групи за наркотрафик и каналджийство, които са търсили различни схеми за купуване на гласове.

В Софийската градска прокуратура има образувани четири дела за купуване на гласове.


От прокуратурата разказаха за престъпна група действала от 6 февруари до 4 април. В нея е участвал един кандидат за народен представител. Организаторът е собственик на четири търговски дружества, с които стопанисва – метанстанция, хотелски комплекс и кабелна телевизия. Той е поддържал връзка онлайн с неформален лидер на партия, който се намирал в чужбина, в страна извън ЕС.

Друг от участниците в групата е бивш зам.-кмет и настоящ общински съветник, а третият участник бил с влияние в квартали с ромско население. Делото било образувано и водено от районната прокуратура в Пловдив, но е изпратено по компетентност на столичната прокуратура.

Всички без един, включително организаторът, са оставени за постоянно в ареста от съда. Кандидатът за депутат, който е бил задържан, не е успял да стане народен представител.

Харесвате това което правим?

Последвайте ни във Facebook и в Twitter. Присъединете се и към Facebook групата ни.

Montana-Live.TV използва "бисквитки". Продължавайки с разглеждането, Вие приемате използването на бисквитки. Разбрах Научете повече

Изпрати новина