Лоша реколта оскъпила олиото. Какво да очакваме?

243

Движението на цената на слънчогледовото олио нагоре се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам – имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро, обясни пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По думите му на международните борси се наблюдава „денивелация близо 1000 долара, което никак не е малко“. „Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта“, отново подчерта той.

Владимир Иванов, ДКСБТ, кадър БНТ

Според него се очаква още един постъпателен тренд, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта.

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка цената на труда рязко се е покачила. „На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна“, обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.

За поредна година се отчитаме, че по време на празниците пазарът остана спокоен, което сочи, че „става все по-нормален пазар“, продължи Иванов коментара си.

Харесвате това което правим?

Последвайте ни във Facebook и в Twitter. Присъединете се и към Facebook групата ни.

Montana-Live.TV използва "бисквитки". Продължавайки с разглеждането, Вие приемате използването на бисквитки. РазбрахНаучете повече

Изпрати новина