Видеоклипове при изпитите на кандидати-шофьорите

Интерактивни видеоклипове в теоретичните изпити ще измерват знанията на кандидатите за шофьори. Видеоматериалите бяха представени пред медии днес от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

„Eдна от най-големите разлики между новите и опитните водачи е бързината, с която забелязват и реагират на опасностите. Съчетаването на изпитни въпроси с графични изображения и на интерактивни видеоклипове, ще помогне да се оценят по-ефективно реакциите на изпитваните“, каза заместник-министър Недялков. По думите му допълнителните елементи в теоретичните изпити ще помогнат на новите водачи да бъдат по-добре подготвени, така че да пазят и себе си, и околните. Това ще доведе до повече отговорни водачи на пътя и до по-малко инциденти, бе категоричен Димитър Недялков.

Деветдесет и девет процента е сигурно, че неподготвени кандидати не могат да преминат теоретичните изпити, коментира Бойко Рановски. Към момента 30 процента от явилите се отпадат поради недостатъчна подготовка.

Включването на видеоклипове в теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на автомобил влезе в сила от 1 юли 2023 г. Те са разработени от  университетски екип и са по модел на визуалните материали за изпитите в Германия. Тяхното съдържание е консултирано с школите за подготовка и е преминало обществено обсъждане.


Изпращайте ваши снимки и информация на news@montana-live.tv
За още новини от Монтана и региона се присъединете към нашата facebook група.

Прочетете още

Новините Монтана Желаете ли да получавате известия от нас?
x
Разрешавам