Успешно завърши годишният ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” и нахрани ядрената система с нов вид гориво

Избрахме за вас

На 10 юни 2024 година завърши плановият годишен ремонт на петия блок на АЕЦ “Козлодуй”. Блокът беше интегриран в националната електроенергийна мрежа в 9:53 часа след проверка и одобрение от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Съгласно плана за диверсификация на доставките на ядрено гориво на АЕЦ “Козлодуй”, в реактора на петия блок бяха заредени 43 касети, произведени от Уестингхаус. Това маркира началото на 4-годишен процес за поетапен преход към ядрено гориво тип RWFA.

На 22 април 2024 година беше издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране за употреба на новото гориво след задълбочена оценка на безопасността.

Необходимите касети за първото презареждане бяха доставени в атомната централа през април 2024 година след като на 19 януари 2024 година АЯР даде разрешение на АЕЦ “Козлодуй” да съхранява новото ядрено гориво. При проверката по време на доставката беше потвърдено, че всички касети отговарят на изискванията, поети в договора с Уестингхаус за изработване и доставка на касетите с ядрено гориво.

Зареждането на петия блок се извършва в съответствие с технологичния регламент.

Изпращайте ваши снимки и информация на news@montana-live.tv
За още новини от Монтана и региона се присъединете към нашата facebook група.

Прочетете още

Следваща