Промени в Наредбата за работното време и отпуските: Право на продължен платен отпуск за работещите в социалните услуги

90
СПОДЕЛЯНИЯ
473
ЧЕТЕНИЯ

Избрахме за вас

Правителството е направило промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, които засягат прехвърлянето на отпуска при бременност и раждане след 6-месечна възраст на детето на един от родителите.

Тези промени са в съответствие с Кодекса на труда, който позволява отпуска да се ползва и от бабите и дядовците на детето при определени условия. Също така, са определени и правилата за прехвърляне на отпуска при осиновяване след 6 месеца.

За да ползват този отпуск, бабата или дядото на детето трябва да подаде писмено заявление и копие от удостоверението за раждането на детето. Предприятието, в което работи, трябва да одобри отпуска от деня, посочен в заявлението. В случай, че работещият няма право на отпуска, работодателят трябва да уведоми незабавно за отказа си.

Промените в наредбата също така включват удължаване на платения годишен отпуск за работниците в социалните услуги.

Педагозите, специализираните педагози и социалните работници, които предоставят социални услуги за деца, ще имат право на 36 работни дни отпуск, докато управляващите социалните услуги ще имат право на 30 работни дни.

Основните специалисти и препоръчителните специалисти, работещи в тези сфери, също ще имат определен брой работни дни отпуск.

Изпращайте ваши снимки и информация на news@montana-live.tv
За още новини от Монтана и региона се присъединете към нашата facebook група.

Прочетете още

Следваща